Практикуване на Благодарност…Щастие

ПРАКТИКУВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ…ЩАСТИЕ

‘Не щастливите хора са благодарни, а благодарните хора са щастливи’

Идеята за благодарността е ясна – когато сте благодарни за това, което вече притежавате, ще имате положително настроено състояние на ума, затова ще привличате неща, водещи до радост и помагащи да се чувствате по-добре като цяло.

За да живеете с благодарност, за да преживеете вълшебството в живота си, трябва съзнателно да започнете да изричате и чувствате думата благодаря повече, от която и да е друга дума. Тя трябва да се превърне във ваша идентичност.

Ронда Бърн ‘Вълшебството’

Практикуването на благодарността цял ден звучи като невероятен начин да се живее, но в действителност това може да се окаже доста трудна задача. Какво се случва, ако сте попаднали в задръстване, ако сте уволнени или зарязани? Какво става, ако не успеете да си вземете изпита или разлеете чаша кафе върху любимата си рокля?

Bярвате или не, все още може да намерите нещо, заради което да сте благодарни дори и в такива, на пръв поглед, катастрофални ситуации. Това всъщност е момента, когато можете да упражнявате благодарността умишлено и с преднамереност. Много е лесно да бъдем благодарни, когато всичко се носи спокойно по течението, но когато нещата се объркат, е необходимо да направите психическо и емоционално превключване, така че да можете да започнете да променяте нещата около вас.

TS2_01

Но, как може да бъдете благодарни, когато сте само на крачка от избухване?

Поставете си за цел винаги да търсите, положителната страна на нещата, без значение колко малка може да е тя. Например, ако сте попаднали в задръстване, може би ще откриете повод за благодарност в това, че сте сами и може на спокойствие да размишлявате върху изминалия ден, или да направите пеша бавна безцелна разходка по улиците по които бързате всеки ден.

Ако загубите работата си, може да го приемете като възможност да започнете на чисто на друго място, а може би дори да откриете ново поле за изява, а защо не и дейността, която винаги тайно сте искали да опитате. Също така не забравяйте, че сега може и да не сте благодарни за някои от тези ситуации, но когато погледнете назад към тях, ще видите как те са ви помогнали да израснете и да развиете вашия характер.

ПРЕВЪРНЕТЕ ЧУВСТВОТО НА БЛАГОДАРНОСТ В НАВИК


Ето нашите две идеи как може да превърнете чувството на благодарност в навик. Казват, че са нужни 28 дни нещо да се превърне в навик, така че вашата цел е да направите следното:

Bсяка сутрин, когато се събудите, първото нещо, което трябва да направите, е да си кажете на глас ‘Аз съм благодарен’. Благодарете за всичко важно във вашия живот и за прекрасния ден, който предстои. Най-добре е това да се направи преди да закусите, преди да проверите телефона си или нещо друго, което първо правите сутрин. Целта е, да се опитате да тренирате ума си да казва ‘Благодаря’, веднага щом се събудите, преди да се промъкнат някакви негативни мисли.

Bсяка вечер, преди да заспите, помислете за изминалия ден и отличете три неща, за които сте благодарни. Те могат да бъдат малки или големи, това няма значение, стига да са позитивни.

Тази дейност ще ви помогне да развиете навика на позитивното мислене, което скоро ще се превърне във ваша втора природа. Вие ще започнете да виждате как вашето общо благосъстояние се увеличава, вашата положителна нагласа ще стане заразителна за хората около вас и лошите дни ще станат рядко изключение в живота ви.

Photo Credit: Pinterest/Mood Board by Miss Canella